Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Καρφάς



Νότια από την πόλη της Χίου και ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που περνάει από το αεροδρόμιο, συναντάμε τις περιοχές Λευκωνιά και Κοντάρι. Η ιστορία συνδέει τον τόπο αυτό με την απόβαση των Ελληνικών Στρατευμάτων για την απελευθέρωση της Χίου στις 11-11-1912. 


Λίγο πιο κάτω στην περιοχή "Κορακιές" υπήρχαν παλαιά λατομεία εκατοντάδων ετών, οι Πελεκανιές, που έβγαζαν την Θυμιανούσικη πέτρα. Τέτοιες πελεκανιές υπάρχουν κι άλλες στον Κάραβο, τον Αϊ Δημήτρη, την Πλατιά Ράχη, τον Στένακα κ.α. Στο προάστιο αυτό υπάρχει η Μονή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
 
 Ιδρύθηκε από τον Όσιο Παχώμιο το 1898 και διατηρεί τους αυστηρούς κανόνες του Μοναστικού Βίου. Η είσοδος των ανδρών στη μονή είναι απαγορευμένη. Λέγεται ότι στο Μοναστήρι έχουν γίνει πολλά θαύματα. Σ΄ αυτό μπορεί να βρει κανείς ωραία υφαντά, κεντητά και πολύ ωραίες εικόνες Αγίων.
Ο δρόμος συνεχίζοντας, περνά από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ηλικίας 300 τουλάχιστον ετών.
Περίπου ένα χλμ. πριν απ΄ τον Καρφά, ένας δρόμος ξεκόβει αριστερά για ν΄ ανεβεί στην βίγλα της Αγίας Ελένης, απομεινάρι της Μεσαιωνικής Άμυνας των νησιωτών κατά των κουρσάρων της Μπαρμπαριάς.
Σήμερα αναπαλαιώνεται για να αναδείξει την γοητεία της.Εδώ υπήρχε κάποτε αρχαίος ναός του Ποσειδώνα και στα νεώτερα χρόνια ο τόπος χρησίμευε σαν παρατηρητήριο για τον κίνδυνο των πειρατών. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα και να προσκυνήσει στην εκκλησούλα της Αγίας Ελένης.


Στα έξι χλμ. από την πόλη, αντικρίζουμε τον Καρφά, την πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού. Το όνομά πιθανόν να προέρχεται από το Ομηρικό "Καρφαλέος" που σημαίνει ξηρός, στεγνός. Ο Καρφάς διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.
Η αμμουδιά απλώνεται σε μήκος περίπου ενός χλμ. και τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας φαντάζουν σμαραγδένια.
Η παραλία είναι αβαθής και είναι ιδιαίτερα φιλόξενη για τα παιδιά. 
Η αξιοποίηση του Καρφά ως τουριστικού θέρετρου ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μια μικρή κοσμοπολίτικη πολιτεία που σφύζει από ζωή.


Εδώ υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία και πανέμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Π
λήθος εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ αλλά και κάθε είδους καταστήματα εξυπηρετούν τους επισκέπτες όλο το 24ωρο.Νότια της αμμουδιάς ο Αϊ Γιώργης ο Καρφάς ψηλά στο αμμοβούνι. Εδώ μέχρι πριν 30 χρόνια φιλοξενούνταν τα τοπικά αμμόλουτρα χρήσιμα για ρευματοπάθειες.
Από τούτο το μέρος η θέα είναι πανοραμική. Στα πόδια του ο επισκέπτης μπορεί να δει την πολυσύχναστη παραλία του Καρφά. 
Σ
το βάθος η βίγλα της Αγίας Ελένης.
 
Στα δεξιά η γαλάζια θάλασσα και από την αντίθετη πλευρά τα τα αρχαία λατομεία των Κορακιών με φόντο την Μονή Αγίου Κωνσταντίνου.
πηγή :chios.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More