Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το έθιμο του «Αγά» στα Μεστά της Χίου


Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία γύρο στα 1830-1840. 
Αποτελεί μία χλευαστική αναπαράσταση των Τούρκων «καδήδων», δηλαδή δικαστών της εποχής που με την πρώτη ευκαιρία τιμωρούσαν τους Χιώτες. 

 Την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, ο «Αγάς» εισβάλει στα Μεστά της Χίου και μαζί με την συνοδεία του, πιάνει θέση στην κεντρική πλατεία του χωριού. Και τότε, ξεκινά η «δίκη.
Με ένα... πλαστικό ρόπαλο ο "Αγάς" μοιράζει τα πρόστιμα ανάλογα με το παράπτωμα του κάθε κατηγορουμένου διασκεδάζοντας το που γελά και αναρωτιέται ταυτόχρονα αν μετά είναι και η σειρά του 
Ο Αγάς, καταδικάζει κάθε παρευρισκόμενο για τα «παραπτώματά» του και του επιβάλει ένα χρηματικό πρόστιμο, που πρέπει να πληρώσει.
Ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης και ο Αντιπεριφερειάρχης του νησιού κ.Κωνσταντίνος Γανιάρης τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης των Μεστών.
Ο πρόεδρος των Μεστών και οι φιλόξενοι κάτοικοι ανέβασαν το κέφι με χορό παραδοσιακά σαρακοστιανά και μπόλικη σούμα.  
Η δίκη που επιφύλαξαν οι ντόπιοι στο Δήμαρχος Χίου ήταν μία ευχάριστη στιγμή όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουν και να δεσμεύσουν τον ίδιο για τα έργα της νέας του θητείας. (video).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα χρήματα από τα «πρόστιμα» συγκεντρώνονται υπέρ του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις αλλά και τα κοινωφελή έργα, πληρώνονται από τα πρόστιμα του "Αγά".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More