Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μεστά


Μεγιστοποιήση
Ανοίγοντας τον χάρτη της Χίου και ρίχνοντας μια ματιά προς τα νότια, σίγουρα το βλέμμα θα σταματήσει στο όνομα Μεστά. Ένα χωριό νοτιοδυτικά της Χίου που ανήκει στον δήμο μαστιχοχωρίων και απέχει 36 χλμ από το λιμάνι της πόλης του νησιού.
Ένα μεσαιωνικό κάστρο, ένα διατηρητέο ζωντανό μνημείο, όχι μόνο για τη καλή κατάσταση του χωριού αλλά και για την παράδοση που κουβαλά αιώνες τώρα στην πλάτη του.
Χτίστηκε από τους Ενετούς για να προφυλάξει τους τότε κατοίκους από τους πειρατές και χρόνια αργότερα από τους Τούρκους.
Διατηρεί ακόμη τη μορφή του κάστρου. Είναι πέτρινο, έχει τη κεντρική πύλη που ονομάζεται «Πόρτα του Καπετάνιου» και τα σπίτια είναι ενωμένα το ένα με το άλλο δημιουργώντας πλήθος αδιέξοδων σοκακιών ώστε να παραπλανούνται οι εχθροί.


Στις μέρες μας έχουν ανοιχτεί και άλλες είσοδοι, ενώ έχουν καταστραφεί 2 πύργοι από τους 7 που υπήρχαν αρχικά. Ο 7ος και κεντρικός πύργος που υπήρχε στην πλατεία του χωριού και χρησίμευε σε περίπτωση έκτακτου κινδύνου έχει μετατραπεί στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.


Κάποιος επισκέπτης που θα έρθει στο χωριό, μόλις περάσει την είσοδο θα αφήσει αμέσως πίσω του την καθημερινότητα και θα ταξιδέψει πολλά χρόνια πίσω, στον Μεσαίωνα. Μπορεί να περπατήσει στα στενά σοκάκια, να χαθεί στα αδιέξοδα και να θαυμάσει την άριστη αυτή αρχιτεκτονική που κάνει το χωριό ξεχωριστό ανά τον κόσμο.
Με μια μικρή βόλτα θα μπορέσει να γνωρίσει από κοντά τους μόνιμους κατοίκους τους χωριού. Αμέσως θα καταλάβει πόσο παραδοσιακοί και φιλόξενοι είναι. Πάντοτε έτοιμοι να καλωσορίσουν τους ξένους και να τους βοηθήσουν στην ξενάγηση τους. Οι άντρες ασχολούνται με τη γεωργία και το ψάρεμα, ενώ οι γυναίκες με τις δουλειές του σπιτιού. Τα απογεύματα όμως οι γειτονιές θα γεμίσουν. Κάθονται στα πεζούλια, κεντούν και γελούν με τα πειράγματα.
Το μαστίχι είναι επίσης μια από τις σημαντικές ασχολίες των χωριανών αφού είναι το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά στο νότιο μέρος του νησιού. Ένα προϊόν που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ζήτηση για τις θεραπευτικές του ιδιότητες .
Τα παραπάνω στοιχεία είναι που συνθέτουν την ομορφιά και τη μοναδικότητα του χωριού που ακούει στο όνομα Μεστά. Το σίγουρο είναι πως αφήνει στον επισκέπτη μια μαγευτικά εμπειρία και αυτό το κάνει αξέχαστο
.
http://www.mesta-chios.gr/Home.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More